Wednesday, November 23, 2011

Kariuomenės diena

Iš namų išėjau be dvidešimt vienuoliktą. Kišenėje radau septynis litus ir penkis centus. Užsukau į "Apią" nusipirkti cigarečių, bet visos cigaretės kartu su degtukais kainavo daugiau už septynis litus ir penkis centus. Tada nusileidau iki "Iki" Užupio apačioje. Ten pigiau.

Stovėdamas eilėje "Iki" svarsčiau ar pirkti cigaretes su degtukais ar pasitaupyti kavos puodeliui, kurį būtų malonu išgerti su draugu, jei tokį sutikčiau. Laimėjo rūkorius, ne socialistas.

Išėjęs iš parduotuvės prisidegiau cigaretę. Rūkiau eidamas. Ant kiekvieno kampo sustodavau neapsispręsdamas kur pasukti. Galiausiai kojos mane nunešė į Sereikiškių parką. Ten nesutikau nė vieno žmogaus.

Už teniso kortų, jau artėdamas prie Gedimino kalno, prasilenkiau su maždaug trylikos metų mergaite. Ji vedžiojo dobermaną su antsnukiu. "Turbūt, neišlaikytų, jei mane pultų", - pagalvojau. Bet šuo buvo ramus ir manęs nepuolė. "Dėl antsnukio", - pagalvojau.

Gedimino kalnas buvo nutūptas darbininkų. Vienas drožė katik nupjauto medžio kelmą. Kitas galando "družbą". Dar kitas tiesiog kažką tupėjo. "Dykaduonis", - pagalvojau.

Katedros aikštėje būriavosi kareiviai, praeiviai, jūreiviai, riteriai su šarvais, policininkai, televizijos operatoriai, geodezininkai su teodolitais ir mamos su vaikas. Vėliau sužinojau, kad tai buvo pasiruošimas kariuomenės dienos iškilmėms.

Kai pasukau link prezidentūros mane pasitiko visa armija su orkestru priešakyje. Ėjau šaligatviu. Kareiviai žygiavo keliu. Kraštiniai kareiviai kerzais brūžino šaligatvio bortą. "Pasislinkit į dešinę", - pasakė vienas kareivis. Kiti kareiviai nepasislinko arba aš to nepastebėjau. "Žygiuoja ir plepa", - pagalvojau.

Palydėjęs kariuomenę akimis nužygiavau Liejyklos gatve link Vilniaus gatvės. Prie "Artis" viešbučio būriavosi karininkai. "Atrodo, kaip lenkų turistai", - pagalvojau. Vilniaus gatvės atkarpa buvo nuobodi. Už mokytojų namų pasukau i Klaipėdos gatvę. Kelias jau suremontuota. Kieme stato namą. Vietoj "Gringo" nieko.

Pylimo gatve nusigavau iki "Plan B". Atsisėdau ant suoliuko. Paskambinau Pauliui. Paulius sakė, kad serga ir darbai jį pjauna, todėl nekviečia manęs arbatos išgert. Parūkiau ir nuėjau namo.

Grįžau kairiuoju Vilnelės krantu. O gal tai buvo dešinysis krantas. Vanduo tekėjo link manęs iš kairės.

No comments: